Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko Aidosti asiallasi

Kansalaisaloite uhkaa naisten oikeutta omaan terveyteensä

Euroopan parlamentissa järjestetään tänään kuuleminen ”Yksi meistä” -kansalaisaloitteesta. Eurooppalainen kansalaisaloite on uusi keino, jolla vahvistetaan EU-demokratiaa siten, että kansalaiset voivat pyytää Euroopan unionia toimimaan tavoitteidensa eteen. ”Yksi meistä” on järjestyksessä toinen läpi mennyt aloite.

 

Käsittelyyn nyt tulevan kansalaisaloitteen tavoitteet ovat huolestuttavia. Aloite on osa Euroopassa viime aikoina nousussa ollutta seksuaalioikeuksia, tasa-arvoa ja naisten oikeuksia vastustavaa liikehdintää. Vähäistä poliittista tukea nauttivat äärikonservatiiviset ja aborttia vastustavat ryhmät ja poliitikot yrittävät toistuvasti horjuttaa naisten oikeutta omaan terveyteensä ja ruumiiseensa niin EU:ssa kuin kolmansissa maissa.

 

”Yksi meistä” -kansalaisaloitteessa vaaditaan Euroopan unionia lopettamaan rahoituksen kaikelta toiminnalta, joka edellyttää ihmisalkioiden tuhoamista. Aloitteen läpimeno vaikeuttaisi radikaalisti EU-alueella tehtävää kantasolututkimusta. Äärimmilleen tulkittuna aloitteen myötä kiellettäisiin myös hedelmöityshoidot.

 

Aloitteen läpimeno hankaloittaisi merkittävästi äitiyskuolemia vastaan käytävää taistelua, kun äitiysterveyteen ohjattu kehitysapu tyrehtyisi. Aloitteentekijät haluavat estää rahoituksen kaikilta aborttipalveluita ja aborttiin liittyvää neuvontaa tarjoavilta kansalaisjärjestöiltä ja kansainvälisiltä toimijoilta. Raskaudenkeskeytykseen liittyvät palvelut ovat kuitenkin vain pieni osa järjestöjen äitiysterveyden edistämiseksi tekemää työtä.

 

”Yksi meistä” vaikuttaisi myös mahdollisuuksiin tarjota raskaudenaikaista hoitoa ja apua perhesuunnitteluun. Käytännössä äitiysterveyden eteen tehtävä työ vaikeutuisi huomattavasti.

 

”Yksi meistä” on täydellisessä ristiriidassa EU:n pitkäaikaisen kehityspolitiikan kanssa. EU on johtava perhesuunnittelua ja lisääntymis- ja seksuaaliterveyttä edistävä toimija, jota monet kansainväliset sitoumukset velvoittavat. Sillä on vastuu jatkaa äitiysterveyden edistämiseksi tehtävää työtä. EU:n äitiysterveydelle myöntämä kehitysapu rahoittaa vain turvallisia aborttipalveluita maissa, joissa raskauden keskeytys on laillista.

 

Äitiysterveyden parantaminen on yksi YK:n vuosituhattavoitteista. Viime vuosina on tapahtunut huomattavaa edistystä, esimerkiksi äitiyskuolemien määrä on vähentynyt lähes puoleen vuosien 1990 ja 2010 välillä. Paljon on silti vielä tehtävää. Kehitysmaissa kuolee yhä 800 naista joka päivä raskauden ja synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin.

 

Kun ”Yksi meistä” -aloite tulee Euroopan parlamentin käsiteltäväksi, parlamentaarikkojen ja komission on puolustettava naisia ja heidän oikeuksiaan. Niin ikään on puolustettava eurooppalaista huippututkimusta, jonka avulla koko ajan yritetään löytää hoitoratkaisuja Euroopassa lisääntyviin sairauksiin, kuten Alzheimerin ja Parkinsonin tauteihin.  On syytä toivoa, etteivät ”Yksi meistä” -kansalaisaloitteen kaltaiset mielipiteet saa laajempaa kannatusta Eurooopassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"voivat pyytää Euroopan unionia toimimaan tavoitteidensa eteen"

Jaha,unohdit mainita(tarkoituksellako?)etteivät kansalaisaloitteet johda mihinkään kuten ei Suomessakaan,silloin kun ne eivät sovi systeemin pirtaan.Olkoon nimiä sitten vaikka satatuhatta(100 000)Jos ei oteta käsittelyyn niin tulos on plus miinus nolla.

Tästä aihepiiristähän käytiin siellä jo äänestystä laajemmasta kokonaisuudesta,mukaan lukien koko paletin. Ne maat jotka vastustivat aborttia ja vastustavat tunnetusti edelleen,saavat oman maansa tahdon pitää.

Nämä ovat jokaisen maan,valtion oman lainsäädännön piiriin kuuluvia asioita.Mielipiteistä voi siellä äänestää.Olihan se teillä mepeilläkin ,suomalaisilla, eri kanta siihen edelliseenkin,siis eriävät mielipiteet keskenänne.

"Eurooppalainen kansalaisaloite
Eurooppalainen kansalaisaloite on Lissabonin sopimuksen mukana tullut uudistus, jonka tarkoitus on lisätä Euroopan unionin demokraattisuutta. Kansalaisaloitteen avulla vähintään miljoona EU-kansalaista voisi ehdottaa Euroopan komissiolle uutta lakialoitetta. Aloitteeseen täytyy saada allekirjoituksia vähintään neljäsosasta EU:n jäsenmaista eli tällä hetkellä seitsemästä (EU-maita on 27). Allekirjoitukset tulisi kerätä vuodessa ja komission tulisi käsitellä lakialoite kolmessa kuukaudessa. Komission ei ole pakko toteuttaa kansalaisaloitteessa ehdotettua lakialoitetta.[1]

Eurooppalaiset kansalaisaloitteet tulivat käyttöön 1. huhtikuuta 2012. Niistä ensimmäinen, EU:n vaihto-ohjelmia kehittämään pyrkivä Fraternité2020, rekisteröitiin 9. toukokuuta 2012. Vireillä on myös kansalaisaloite ydinvoiman ja uraanikaivostoiminnan kieltämisestä EU-alueella"

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Aborttia, seksuaalisuvalistusta, homoseksuaalisuutta, seksinostoa, esiaviollista seksiä, pornoa, ehkäisyvälineiden myymistä alle 18-vuotiaille. Kaikkea näitä vastustaa sama ryhmä.

Toimituksen poiminnat

Sivut