Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko Aidosti asiallasi

Kreikan ero euroalueesta ei ole kenenkään tavoite

Kreikassa pidetään parlamenttivaalit 25. tammikuuta maassa vallitsevan poliittisen umpikujan ratkaisemiseksi. Vaalit ovat etukäteen herättäneet keskustelua siitä, mitä seurauksia Syriza-puolueen mahdollisesta vaalivoitosta koituisi. Pisimmälle menevissä tulevaisuudenkuvissa väläytellään Kreikan mahdollista irtautumista euroalueesta, mikä olisi ennen kokematon tilanne, ja saattaisi niin rahaunionin kuin Euroopan unionin historialliseen käännekohtaan.
 
Tässä tapauksessa paras ratkaisu – vaalien lopputuloksesta riippumatta – olisi löytää uusi kompromissiratkaisu Kreikan johdon ja lainanantajainstituutioiden (IMF, EU ja EKP) välille. Kreikan kansalaiset ovat joutuneet viime vuosina kärsimään mittavista valtiontalouden supistuksista, jotka ovat kuitenkin olleet välttämättömiä maassa vallinneiden taloudellisten rakenteiden korjaamiseksi. Nyt pidettävät vaalit osoittavat, miten täyteen äänestäjien mitta on tullut vallitsevan politiikkalinjan suhteen.
 
Vaikka Syriza voittaisi vaalit, se ei muuta sitä tosiasiaa, että ylivoimaisesti suurin osa kreikkalaisista haluaa pysyä euroalueessa, unionin jäsenyydestä puhumattakaan. Myöskään Syriza-puolueen johtaja Alexis Tsipras ei ole ilmoittanut tavoitteekseen Kreikan eroa. Hänen edustamansa linja kuitenkin vastustaa kansainvälisten rahoittajainstituutioiden valvontaa valtiontalouden päätöksissä. Toisaalta Kreikan talous tarvitsee myös tulevaisuudessa edullista lainaa, mitä ei ole käytännössä mahdollista saada muualta kuin mainituilta kolmelta instituutiolta.
 
Ensin on katsottava vaalien lopputulos, ja sen jälkeen vaalivoittajan ja lainanantajien valmius kompromisseihin ja uusien ratkaisujen löytämiseen. Unionin instituutiot ovat ennenkin osoittaneet kykynsä luovia ja löytää tie ulos umpikujilta näyttävistä tilanteista. Viime vuodet ovat ennemmin kehittäneet kuin heikentäneet tätä taitoa.
 
Rahaunionista irtautumisesta ei ole ennakkotapausta, ja on epäselvää, mitä se tarkoittaisi EU-jäsenyyden kannalta. Kreikan eroaminen olisi siis hyvin riskialtis toimenpide, koko Euroopan ja erityisesti maan itsensä kannalta. On täysi syy olettaa, että kynnys tähän on korkea molemmilla puolilla neuvottelupöytää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Kari Ahveninen

Olisit vain Sirpa kirjoittanut että Kreikan ero eurosta ei ole Kokoomuksen tavoite, niin olisi ollut paljon oikeampi otsikko.
Osa kreikkalaisista haluaa pysyä lähinnä siksi euroalueessa että he ovat huomanneet kuinka hölmö EU on, ja odottavat vain seuraavaa mahdollisuutta rahastaa hölmöiltä.

Kreikan etu on irrottautua rahaliitosta jota se ei kertakaikkiaan pysty noudattamaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Euroero ei tosiaan ole oikein kenenkään tavoite, mutta asiallinen kysymys on, miten Kreikka pääsee umpikujastaan ulos. Poliittisesti meno on sekavaa valtiontalouden surkeudesta puhumattakaan. Kreikan merkitys on tosin isossa kuvassa laskenut takavuosista, ja jo krooniseksi muotoutunut ongelmapesäke tuskin heiluttaa enää koko euroaluetta.

Tässä on yksi tuore pohdinta Kreikkaan liittyen: http://yle.fi/uutiset/etlan_tutkija_ei_usko_etta_k...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mitenkä Suomi pääsi 1991-1992 umpikujastaan pois? Nähdäkseni tuo toipuminen on ollut verrattain ripeää, ainakin jos vertaa Suomen (tai Kreikan) tämänkertaiseen toipumiseen.

Eikö silloin olisi ihan viisasta käyttää sitä taktiikkaa, joka on ennenkin toiminut? Totta kai uusia kikkoja voidaan kokeilla, mutta tässä on nyt jo menty useampi vuosi päin honkia, ja vastassa on edelleen eiliset vaivat?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Valtava merkitys 1990-luvun alussa oli sillä, että talouselämä avattiin ulkomaisille investoinneille. Siihen asti ulkomaalaisomisteinen yritys oli lainsäädännössä "vaarallinen yhtiö." Suomesta tehtiin nopeassa tahdissa länsimaa, kun talouden rakenteet muutettiin ETA-sopimuspaketilla eurooppalaisten standardien mukaisiksi. Pohjalta noustiin sitten nopeasti ulkomaisella rahalla.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #6

Eiköhän maamme hallitus suostu nytkin ottamaan ulkomailta lahjoituksia vastaan? Miksei tätä olla koetettu?

Kreikka ainakin ottaa lahjoituksia vastaan, mutta tulos ei ole ollut kovin hyvä, kuten Markku tuossa ylempänä arvioikin.

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne

Valtiot eivät haluakaan lyhentää velkaansa. Köyhät saavat tukea "rikkailta".

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kreikan euroerosta ei puhu kuin pääministeri Samaras. Näin vapaasti suomentaisin Aleksis Tsipraksen lähiaikoina pitämää puhetta. Nyt ns. "Grexitin" otti puheenaiheeksi teknokraattinen valtiovarainministeri Hardouvelis, jonka mukaan Kreikka voi ihan noin vain "vahingossa" irtaantua eurosta.

Jouko Riuttamaki

Voi tottavie tätä unennäköä,herättäkää Sirpa .

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Kreikka on saanut euromääräistä lainaa eri tahoilta eikö niin.

Devalvoituneilla drakmoilla olisi euromääräisten lainojen takaisin maksu entistä vaikeampaa. Tuskin velkojille kelpaisivat drakmat euron sijasta?

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Tämä on tärkeä kysymys, koska tavallaan drakma on kiinteästi sidottu euroon varmaan ihan kuten markkakin aikanaan. Ja koska Kreikan pankki, kuten Suomen pankkikin, on osakkaana EKP:ssä, niin eikö teknisesti ottaen osa euroa ole myös kreikan päätäntävallan alla? Eli hajotessaan he voivat vaan vedota tuohon kiinteästi sidottuun arvoon, muuntaa velat drakmoiksi, ja inflatoida koko roska pois kotimaassaan. Tulisi varmaan vähän takkiin pankeille ja sijoittajille..

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tuskin. Vaihtoehto tietysti on, ettei sitten saa drakmoinakaan rahoja takaisin.

Eipä ne pankit olleet kovin mielellään vastaanottamassa tappioita Keski-Amerikan kriisistä. Saivat valita erilaisista tappioskenaarioista mieleisensä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Kreikan euroero vain kaksi kertaa Lehman Brothers + EU-päättäjien vipuvaikutus potenssiin kymmenen. Onneksi miehemme Brysselissä on turvaamassa duunit.

http://www.kokoomus.fi/uutiset/katainen-ratkaisu-v...

J.Katainen: "Suomi tarvitsee 1,8 milj. maahanmuuttajaa"
https://www.youtube.com/watch?v=1H4byTP1q9s

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Suomen täytyy myös katsoa kevään vaalien tulokset, ennenkuin tiedämme lainanantajien valmiuden pitää meidät edes nykyluokituksessa.
Onpa vaalitulos mikä tahansa, uudet " päättäjät " ovat puristuksessa, josta ei selvitä edes Kreikan keinoin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kun on seurannut EU-poliitikkojen kannanottoja, voi vain ihmetellä sitä, etteivät he ole tajunneet euron olevan ensisijaisesti "poliittinen valuutta".

Tavoitteet ovat yksi asia, mutta tosiasiat reaalimaailmastakin pitäisi ottaa huomioon. Jospa blogisti löisi tiskiin ne argumentit, joiden perusteella hän pitää EMU:a menestystarinana ja upeasti toimivana, harmonisena valuutta-alueena, jossa on huomioitu jäsenmaiden erilaiset tarpeet, silloin blogi saisi uskottavuutta.

Mitä muita tavoitteita - julkisia tai salattuja - sisältyy ideaan euron peruuttamaatomuudesta tavoitteena, ja millä hinnalla tämä tavoite on ajateltu toteuttaa? Hintayksiköksi kelpaavat hyvin monet kuvaajat.

EU-poliitikkojen epärehellisyys "on ennenkin osoittanut kykynsä luovia ja löytää tie ulos umpikujilta näyttävistä tilanteista. Viime vuodet ovat ennemmin kehittäneet kuin heikentäneet tätä taitoa."

Se on asia, joka suuresti huolettaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tiedoksi mitä Syriza todella aikoo tehdä HETI, jos pääsevät valtaan:

Syrizan 10 ensimmäistä asiaa, minkä he haluavat muuttaa:

1 ja 2. Vain 10 ministeriötä (en tiedä kuinka monta niitä nyt on) ja hallituksen liiallisten toimielinten lakkauttaminen.
3. (työstä poistaminen, ei siis potkut) asetuksen poistaminen
4. Kaikkien niiden, jotka ovat saaneet perustuslain vastaisesti potkut, uudelleen työllistäminen.
5. Ensimmäisen (siis sen missä asuu) omistusasunnon pakkohuutokauppojen (jotka alkoivat 1.1. 2015) kieltäminen.
6. Kiinteistöverotuksen ENFIA lakkauttaminen.
7. minimipalkka 751 E brutto
8. Verottomuusraja 12.000 euron vuosituloihin asti
9. 13. eläke (siis yksi eläke lisää joulukuussa) niille jotka saavat minimieläkkeitä, jotka ovat kai jotain 300e ja alle )
10.ilmainen sähkö ja ruokakuponkeja 300.000.lle perheelle. (Täysin ilman tuloja olevat)

Ja tietysti Syriza yrittää keskustella lainojen ehdot uusiksi Kreikan kansan eduksi ja itse lainan leikkaamisen niin että päästään eteenpäin.

Koko lista (englanniksi) sekä paljonko maksaa ja mistä rahat:
http://www.transform-network.net/en/blog/blog-2014...

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Sirpa Pietikäinen kirjoitti mm.:
"Kreikan kansalaiset ovat joutuneet viime vuosina kärsimään mittavista valtiontalouden supistuksista, jotka ovat kuitenkin olleet välttämättömiä maassa vallinneiden taloudellisten rakenteiden korjaamiseksi." [Siis Kokoomuslainen politikka.]

No ei varmasti ole ollut paras ratkaisu! Kulutuskysynnän dramaattinen supistaminen on täällä tappanut sekä pienyrityksiä, että myös yrittäjiä.
- - - - - - - - - -

"Toisaalta Kreikan talous tarvitsee myös tulevaisuudessa edullista lainaa, mitä ei ole käytännössä mahdollista saada muualta kuin mainituilta kolmelta instituutiolta."

Lainaa saa muualtakin - riippu vain siitä mitä Syriza tekee.
- - - - - - - - - -

"Unionin instituutiot ovat ennenkin osoittaneet kykynsä luovia ja löytää tie ulos umpikujilta näyttävistä tilanteista. Viime vuodet ovat ennemmin kehittäneet kuin heikentäneet tätä taitoa."

Tämä on täysin naurettava väite. Vaikka kyllähän Merkel ja Co ovat "osoittaneet kykynsä luovia ja löytää tie ulos umpikujilta näyttävistä tilanteista", kun on kyse oman maansa pankkien pelastamisesta ja kreikkalaisten kurjistamisesta. Kreikalla on nyt enemmän velkaa kuin silloin kun sitä ruvettiin "auttamaan".
- - - - - - - - - -

"Rahaunionista irtautumisesta ei ole ennakkotapausta, ja on epäselvää, mitä se tarkoittaisi EU-jäsenyyden kannalta."

Mikä tässä on Sinulle epäselvää?

Henry

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Hyvä Sirpa Pietikäinen, pidän teitä keskimääräistä älykkäämpänä porvarina, mutta olette kuitenkin saman harhan vallassa kuin ylivoimainen enemmistö poliitikoista. Teidän olisi aika tutustua rahatalouden mekaniikkaan, ja siitä johtuviin poliittisiin suosituksiin.

Otsikon väite on yksinkertaisesti typerä. Euro oli täydellinen fiasko johtuen juuri rahatalouden mekaniikan ymmärtämättömyydestä. Kukaan uskottava taloustieteilijä ei voi enää väittää etteikö nykyisen Euroopan talouden ongelmat johtuisi juuri EMU-säännöistä.

Ainut todellinen syy miksi nykyinen Euro on vielä olemassa, on poliitikkojen pelko menettää kasvonsa. Virheiden tunnustaminen ei useinkaan kuulu poliitikon ominaisuuksiin. Onhan virheiden tunnustaminen heikkouden merkki, ja epätyypillinen ominaisuus poliittisille pyrkyreille, narsisteille ja heikolla itsetunnolla varustetuille mahtailijoille. Toinen selitys on tietenkin puhdas typeryys. Virtuaalinen raha on muuttunut tärkeämmäksi kuin reaalitalouden työ ja etenkin työttömyys.

Valtavirtainen taloustiede on niin täynnä myyttejä että tie katosi suurimmalta osalta ekonomisteja puhumattakaan kansan enemmistöltä, joka on täysin median haparoivissa käsissä. Kansan enemmistö pyytää lisää samaa myrkkyä, jolla sitä on jo vuosia kidutettu.

Kreikalla ei voi enää mennä huonommin kuin EMU:ssa. Heidän olisi tullut erota Eurosta jo aikoja sitten, tai oikeammin Euroa ei olisi pitänyt tehdä ollenkaan. EMU-järjestelmän tulevat ongelmat olivat hyvin tiedossa jo 90-luvulla, itse asiassa jo vuonna 1971 Nicholas Kaldor esitteli Euroopan yhteisvaluutan tulon ja tuhon mekanismit. Silti se tehtiin.

http://www.businessinsider.com/a-remarkable-quote-...

http://en.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Kaldor

Eurosta eroaminen ei ole kovinkaan vaikea mekaanisesti toteuttaa. Toki se vaatii valmisteluja ja yhteisymmärryksen siitä miten lainsäädäntö ajetaan läpi. Suurimpina esteinä ovat tietenkin poliitikkojen ymmärtämättömyys, kuten jo mainitsin. Toinen este on pankkiirien lobbaus Euron puolesta. Pankkiirien ja pankinomistajien intressit vaarantuvat Euron purkautuessa. Valtioiden riskittömät korkotuotot ovat sataneet pankinomistajien ja pankkiirien laariin, ja nyt tämä sampo olisi mahdollisesti tyrehtymässä. Lisäksi juuri Kreikan irtoaminen Eurosta paljastaisi kaikki loputkin roskalainat liikepankkien taseista (jos EKP ei ole vielä niitä ostanut), jolloin liikepankkijärjestelmän omat pääomat saattaisivat huveta kovastikin - suurimpana pelkona pankkien kansallistaminen. Tämän estämiseksi pankkiirit ja pankinomistajat ovat valmiit laittamaan valtavia summia lobbaukseen.

Juha Hämäläinen

"Grexit:in ollessa ainut vaihtoehto Kreikan pääsemiseksi jaloilleen on muiden Euro-maiden varauduttava kantamaan 83% Kreikan veloista.

Kyllä luit oikein 83% mitättömästä 320 miljardin velkapotista on Euro-maiden harteilla. Tämän kohtuuttoman lastin on siirtänyt yksityisten sijoittajien sylistä veronmaksajien harteille Euroopan poliittinen eliitti, joka halusi hinnalla millä hyvänsä pitää unelmansa suurvalta EUsta.

Meillä kotona Härmälässä fantsuttelijat osti EU-virkoja samaan tapaan, kuin ennen aikaan kotimaisia ja sinä maksat kulut hyvinvoinnillasi. Euroopan poliitikot yhdessä ovat mahdollistaneet sen, että Kreikan veloista enää vain 17% on yksityisten sijoittajien käsissä."

https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/01/13/kuka...

"Niin ikään saksalaisen IFO-instituutin johtaja Hans-Werner Sinn näkee asian hieman toisella tavalla. Hänen mielestän Kreikan on erottava Euro-alueesta, koska edes velkaleikkaus ei pelasta Kreikkaa pitkässä juoksussa. Kreikalle on tehty jo kaksi suurta velkaleikkausta vuonna 2012 ja nämä eivät pelastaneet maata. Vuonna 2012 leikattiin 107 miljardia yksityisiltä velkojilta ja 43 miljardia valtiollisilta velkojilta. Tämä oli historian suurin valtiokonkurssi ja sama tilanne on taas kolmen vuoden jälkeen edessä. Kreikka ei ole terve ei edes nousemassa sairasvuoteeltaan. Kreikan on erottava Eurosta, annettava valuuttansa devalvoitua tullakseen taas kilpailukykyiseksi, kertoo herra Sinn."

https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/01/13/kaks...

Kiitos
Hämis

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ei kenenkään?

Keskustelut ovat väärällään lausuntoja, joiden mukaan Kreikan tulisi erota eurosta. Kyllä sitä tuntuu joku ihan oikeasti haluavankin.

Sen sijaan on selvää, että Kreikka ja kreikkalaiset eivät halua - hölmöjähän olisivat.

Toimituksen poiminnat

Sivut