Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko Aidosti asiallasi

Talvivaaran surullisen tarinan loppu

Talvivaaran kaivosta pyörittävän Terrafame Oy:n johdon reaktiot Vaasan hallinto-oikeuden eilisiin päätöksiin vahvistavat mielikuvaa, että kaivoksen toiminta on perustunut ja on edelleenkin perustumassa ajatukseen, että kaivoksen ympäristövaikutuksia ei tarvitse ottaa tosissaan.

Haitankärsijoiden ohella myös Terrafame Oy oli valittanut aluehallintoviraston myöntämien ympäristölupien eri määräyksistä. Pääosin yrityksen valitukset hylättiin. Hallinto-oikeus muutti kaikki kaivoksen ympäristöluvat määräaikaisiksi ja tiukensi useita lupamääräyksiä.

Hallinto-oikeuden päätökset vaikeuttavat Terrafamen tiedotteen mukaan sen rahoitusneuvotteluja. Yrityksen toimitusjohtaja arvioi ratkaisujen merkitsevän, että ”yksityistä rahoitusta Terrafameen on erittäin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta saada”.

Terrafamen kommenteista tulee kuva, että hallinto-oikeuden päätökset tulivat yrityksen johdolle yllätyksenä. Vaatimus, että Talvivaaran kaivostoiminnassakin on noudettava voimassa olevaa ympäristölainsäädäntöä ja tosiasia, että yrityksen ympäristöhaitat ovat olleet kestämättömiä, ei voi olla kenellekään enää uutinen. Alan asiantuntijat ovat pitäneet hallinto-oikeuden päätöksiä odotettuina (esimerkiksi Helsingin yliopiston ympäristöoikeuden professori Kai Kokko Ylen haastattelussa 28.4.).

Vakavasti on kysyttävä, ovatko Talvivaaran kaivoksen ylösajoa koskevat suunnitelmat todella perustuneet oletukseen, että kaivoksen toiminnalle asetettuja ympäristövaatimuksia lievennettäisiin hallinto-oikeudessa yrityksen valitusten perusteella? Jos näin todella on, yrityksen johdossa on tehty todella vakavia virhearviota.

Talvivaaran kaivoksen ylösajo veronmaksajien rahoilla on kaikesta päätellen siis perustunut ajatukseen, että kaivosta voitaisiin pyörittää vielä pitkään ympäristölakien vaatimuksia rikkoen. On outoa, jos työ- ja elinkeinoministeriö on ollut tukemassa tällaiseen katteettomaan oletukseen perustuvaa toimintaa ja ohjannut eduskunnan siunauksella siihen myös huomattavan määrän valtion rahaa.  Talvivaaran kaivoksen kokoisen yrityksen toimintaa ei voi rakentaa katteettoman toiveajattelun varaan.

Terrafamen johto on ilmoittanut todennäköisesti valittavansa hallinto-oikeuden päätöksistä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Tähän sillä on oikeusvaltiossa täysi oikeus. Valtion rahoilla kannattamatonta toimintaa Talvivaarassa ei tule kuitenkaan enää jatkaa.

Kaivoksen ylösajoon tarvittaisiin yrityksen arvion mukaan valtiolta vielä 200 miljoonan euron lisärahoitus. Terrafamen kommentit hallinto-oikeuden päätöksistä lienee ymmärrettävä siten, että jos päätökset jäävät lainvoimaisiksi, summa tulisi vielä tästäkin nousemaan. Tarvittaneen siis aiemmin ilmoitettu 200 miljoonaa ja lisäksi merkittävä summa ympäristölupien edellyttämiin investointeihin, joihin ei kaikesta päätellen ole riittävästi varauduttu.

Valtio-omistajan olisi nyt käytettävä määrätietoisesti omistajaohjausvaltaansa. On vihdoin myönnettävä, että Talvivaaran toiminnan ylösajoa on tehty virheellisin olettamin. On tunnustettava, että kaivos ei todellakaan voi toimia vuosikausia jatkuvasti ympäristölainsäädäntöä rikkoen.

Valtioneuvoston on syytä tehdä pikaisesti päätös kaivoksen hallitun alasajon aloittamisesta ja alasajon edellyttämästä rahoituksesta.

Pieni jälkiviisastelu sallittakoon. Kirjoitin blogissani kolmisen vuotta sitten (3.5.2013) ensimmäisen kerran Talvivaaran alasajosta: "Jos Talvivaaran tuotantoprosessia, erityisesti vesienhallintaa, ei ole mahdollista teknisesti saattaa lainmukaiselle tasolle, on syytä valmistautua yrityksen toiminnan hallittuun alasajoon. Lasku Talvivaaran pilaamien vesistöjen ennallistamisesta ja sen aiheuttamien ympäristövahinkojen korvaamisesta kasvaa muutoin kohtuuttomasti ja on nykymenolla kaatumassa veronmaksajien syliin.”

Moni muukin kaivoksen toimintaa seurannut varoitti jo tuolloin ensimmäisiä kertoja siitä, ettei kannattavalle kaivostoiminnalle Talvivaarassa ole edellytyksiä. Olisiko nyt vihdoin aika tunnustaa tosiasiat ja lopettaa veronmaksajien hyvän rahan laittaminen huonon perään?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vaikea uskoa, että Talvivaara ajettaisiin alas, koska ex-ministeri/nykyisen pääministerin valtiosihteeri Paula Lehtomäkikin ( kesk.) perheineen sijoitti siihen merkittävän suuren henkilökohtaisen rahasumman.

Ennustankin ratkaisun kaivoksen toiminnan jatkumiselle vielä löytyvän nykyisen pääministerin Juha Sipilän ( kesk.) hallituksen pontevien toimenpiteiden myötä.

Käyttäjän ilkkawiio kuva
Ilkka Wiio

90-luvulla uhrattiin tuhannet pienyrittäjät ja heidän omaisuutensa lamaan ja Suomen taloudelliseen tilanteeseen vedoten. Nyt ei voida uhrata yhden ministerin omaisuudesta senttiäkään (konkurssi tuskin uhkaa Talvivaaran vuoksi). Reilu peli. Toisten rahat nyt vain ovat tasa-arvoisempia kuin toisten.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Sitten kun TTIP on voimassa, niin tämmöisten hallinto-oikeus-päätöksien kaivostoimintaa pyörittävälle yritykselle aiheuttamat laskennalliset menetykset voidaan vaatia korvattavaksi TTIP-välimiesoikeudessa kertoimella X, jossa X riippuu liikejuristeille maksettavista korvauksista. Suomi voi harata vastaan, mutta kalliiksi tulee.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Terrafamen pitäisi nostaa jalostusastettaan nikkelin tms. osalta PIAN. Eli tehdä itse tai yhteistyökumppanien kautta luovia ratkaisuja jalostaamaan nikkeli ym. monimuotoisiksi tuotteiksi eikä vai kiväärien luodeiksi.

Suomea vaivaa hirveä ristiriita tuotejalostamisen ja raaka-ainetuotannon osalta.

Tanska sensjijaan tekee meidän puistamme upeita huonekaluja.

Amerikkaliset firmat selluloosastamme paperin erikoistuotteita jopa Saksassa.

Japanilaiset ostavat jokaisen pitkään kasvaneen oksattoman tyvipään kuusenpölkyn kitaroiden tai jopa pianon kaikupohjiksi ja, me vain myymme raaka-aineet. HALOO !

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Terrafamen pitäisi nostaa jalostusastettaan nikkelin tms. osalta PIAN."

Tuo on Outokummun hommia, mutta tuotteilla ei ole kysyntää.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Uraani pitäisi rikastaa voimaloidemme polttoaineeksi kannattavuuden nostamiseksi.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Tiettävästi sai Äänekosken sellutehdas läpihuutojuttuna luvan päästää vesistöön enemmän sulfaattisuoloja kuin mitä Terrafamelta kiellettiin. Mikä on sallittua Jupiterille, ei ole sallittua härälle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sellutehtaat tuottaa rahaa ja Talvivaara taas kuluttaa.

Toimituksen poiminnat

Sivut