Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko Aidosti asiallasi

Vastuullisempia sirkushuveja kansalle

Yritystoiminnan peruskurssilla tulevat tutuksi kustannukset, joita yrityksen perustamisesta ja toiminnan pyörittämisestä aiheutuu. Harvemmin puhutaan siitä, miten yrityksen pitäisi varhaisessa vaiheessa varautua toimintojen hallittuun alasajoon. Tämä johtuu osittain myös siitä, ettei sitä erityisesti missään vaadita.

Julkinen valta on usein se taho, joka ottaa lopulta vastuulleen tyhjentyneen kauppakeskuksen kiinteistöt, ympäristölle haitallisen kaivoksen alasajon tai saastuttavan teollisuuden terveyshaitat. Nämä kustannukset ja riskit pitäisi laskea toiminnan koko elinkaarelle ja arvioida jo heti alkuvaiheessa hankkeen kannattavuutta sen pohjalta. Kun kukaan ei ole varautunut ennalta hoitamaan myöhempiä kustannuksia, ne lävähtävät yllättäen ja kovempina maksettavaksi. Jälkikäteen toiminta on näyttäytynyt voitollisena vain siksi, että se on itseasiassa alihinnoiteltu siirtämällä osa vastuista muiden kontolle.

Vastuullinen yritys katsoo pidemmälle ja varautuu. 1980-luvulla, kun delfiinit tulivat Särkänniemeen, ei varmaankaan osattu vielä ajatella, että delfiinien pito päättyisi eettisiin esteisiin. Mutta ennen pitkää paine sulkemiselle kasvoi ja samalla olisi pitänyt lisääntyä myös taloudellinen varautuminen siihen, että delfiineille on turvattava hyvä elämä näytösuran jälkeen. 5000 euron päivämaksu delfiinien ylläpidolle tuntuu hurjalta summalta äkkiseltään, mutta jos siihen olisi alettu varautua 10 vuotta sitten, inhimillinen investointi olisi jakaantunut pidemmälle aikavälille.

Paine elävien villieläinten kieltämiseksi näytöstoimintaan on kova Euroopassa. Olemme parlamentin eläinten hyvinvointia ajavassa ryhmässä ajaneet kieltoa villieläinten käyttöön sirkuksissa, joka on jo nyt voimassa monissa Euroopan maissa. Merieläimillä tehtävät näytökset tulisi lukea tähän samaan kategoriaan.

Toivoisi ja olettaisi, että ne yritykset, joiden toimintaa nojaa villieläinnäytöksiin, alkaisivat miettiä konseptejaan uusiksi ja varautuisivat taloudellisesti eläinten hyvään eläköitymiseen. Se voi tuntua suurelta kuluerältä, mutta pitkällä aikajänteellä rehellinen vastuullisuus vie pitkälle.

Vastuullinen kuluttaminen lisääntyy koko ajan. Esimerkiksi Kanariansaarilla sijaitseva Loro Parque on yksi harvoista eurooppalaisista delfinaarioista, joissa pidetään enää miekkavalasnäytöksiä. Suomalaiset matkayhtiöt ovat tietoisia näytösten epäeettisestä puolesta, ja on vain ajan kysymys, loppuvatko ensin itse näytökset vai matkojen tarjoaminen huvipuistoon. Yhdysvalloissa Sea World -ketju ilmoitti tänä vuonna lopettavansa miekkavalaiden lisääntymisohjelman ja harkitsee jäljellä olevien valaiden vapauttamista näytöksistä. Kuluttajat kaipaavat vastuullisempia huveja.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

EU voisi ensi töikseen täsmentää, mikä on "villieläin". Tämän määritelmän puuttuminen aiheuttaa hämmentäviä ongelmia: esim. kotieläinpihan sijaintikunta ratkaisee Suomessa sen, mitkä kotieläinpihojen eläimet ovat "villieläimiä". Joissain kunnissa kanit, minipossut sun muut "ei-ilmeiset-kotieläimet" ovat villieläimiä, jolloin niiden tilavaatimukset kasvavat niin suuriksi, ettei esim. lemmikkikaneille ole mahdollista syöttää porkkanoita enää kesän loppupuolella, kun ne ovat ihan oikeasti villiintyneet valtavissa aitauksissaan. Syksyllä sitten kotieläinpihan status täytyy muuttaa maatilaksi, jotta eläimet voisivat talvehtia turvallisesti navetassa, koska ne lakkaavat maagisesti olemasta "villieläimiä", kun tilan toimintatarkoitus muuttuu, ja siellähän ne kanit sitten taas kesyyntyvät kevääksi.

Kun julistetaan kaikenlaista "villieläimistä", muttei edes yritetä määritellä koko sanaa, päästään järjestäytyneeseen viranomaismielivaltaan, jossa jokaisen valvontaeläinlääkärin sana on laki, ja liiketoimintaa saattaa jopa joutua muuttamaan kun eläinlääkäri vaihtuu uuteen. Oletteko te nyt siis kieltämässä sirkuksista myös kanit ja minipossut? Kun taas täysmittaiset emakot saavat esiintyä, kunhan laumaan ei kuulu ainuttakan villisikaa?

Toimituksen poiminnat

Sivut