Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko Aidosti asiallasi

Perusoikeudet - sinulle, minulle, kaikille yhdenvertaisesti

 

Yhteinen eurooppalainen arvopohja ei enää tunnu itsestäänselvyydeltä. Perusoikeuksia on kyseenalaistettu eri tavoin eri jäsenmaissa. Puolassa on keskusteltu aborttilainsäädännöstä, Unkarissa kuolemanrangaistuksen uudelleen käyttöönotosta. Seksuaalivähemmistöt ja maahanmuuttajat kärsivät useammassakin maassa systemaattisesta syrjinnästä.

Tällä hetkellä EU:lla ei ole juridisia työkaluja puuttua perusoikeuksien mielivaltaiseen loukkaamiseen jäsenmaissa. Parlamentin mietintö demokratiaa, oikeusvaltiota ja perusoikeuksia koskevan EU:n järjestelmän perustamisesta kiinnittää huomiota tähän epäkohtaan.

Perusoikeuksien rikkomista usein puolustetaan nostamalla joku yksittäinen oikeus muiden oikeuksien edelle. Tällaisia ovat esimerkiksi sananvapaus, tai demokratia ja enemmistöpäätös. Ei kuitenkaan ole mahdollista hyväksyä ajatusta, että enemmistön päätöksellä voitaisiin viedä vähemmistöiltä oikeudet. Samalla perusteella voisi yksittäinen ihminen päättää ryhtyä EU:n itsevaltiaaksi, koska kokee olevansa paras yksin hoitamaan ihmisoikeuksia koko unionin puolesta.

Yksittäisiä oikeuksia ei kuitenkaan voida käyttää muiden oikeuksien polkemiseen. Perusoikeudet ovat luovuttamattomia ja jakamattomia. Niitä ei voi keneltäkään ottaa pois - ei viranomaisen päätöksellä, eikä henkilön omalla suostumuksella. Oikeudet ovat myös jakamattomia. Oikeuksien pitäisi toteutua samanaikaisesti.

Tarvitsemme työkaluja, joilla EU voisi tarkastella demokratiaan, oikeusvaltioon ja perusoikeuksiin kohdistuvia vakavia uhkia tai niiden riskiä. Tarkoitus on varmistaa, että jäsenmaat noudattavat sitoumuksiaan perusoikeuksiin. Työkaluiksi on ehdotettu esimerkiksi rahastoa oikeusavun antamiseksi oikeudenkäynneissä, jotka liittyvät kansallisten hallitusten tai unionin toimielinten tekemiin demokratian, oikeusvaltion tai perusoikeuksien loukkauksiin. Perusoikeuksien toteutumista jäsenmaissa seurattaisiin jatkuvasti. Pyrkimyksenä on puuttua ongelmakohtiin ehkäisevästi.

Perusoikeusasiakirjan sitovuus ja syrjinnänkielto tulee ulottaa kaikille elämän osa-alueille hyväksymällä yhdenvertaisuusdirektiivi. Esimerkiksi kaupunkiympäristöjen, terveydenhuollon tai koulutuksen esteettömyys tulee varmistaa. Syrjinnänkiellon tulee ulottua koskemaan sellaisia syrjinnän muotoja, kuten esimerkiksi ikää tai vammaisuutta.

On kaikkien etujen mukaista pystyä varmistamaan, että jäsenmaat kunnioittavat yhteisiä arvoja ja perusoikeuksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Niko Sillanpää

Kyllä, sananvapaus, demokratia ja enemmistöpäätös (erikoinen, kategorioiltaan vaihteleva lista käsitteitä, muuten) ovat kertaluokkia suurempia oikeushyviä ja yhteiskunnallisia asioita kuin identiteettipoliittinen vähemmistöjen erityissuojelu tai antelias maahanmuuttopolitiikka kehitysmaiden suuntaan.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

"Ei kuitenkaan ole mahdollista hyväksyä ajatusta, että enemmistön päätöksellä voitaisiin viedä vähemmistöiltä oikeudet."

Keskeinen lisäys, kiitokset siitäkin. Työtä riittää niin EU:ssa kuin Suomessakin.

Niko Sillanpää

Perusoikeudet kirjataan aina kaikille tai jollekin ryhmälle, ei tyyliin "ei jollekin ryhmälle".

---

Raskaudenkeskeytys ei näemmä ole EU:n(kaan) mukaan perusoikeus, miksiköhän Pietikäinen pitää asiaa perusoikeutena?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

"Yhteinen eurooppalainen arvopohja ei enää tunnu itsestäänselvyydeltä." Eihän euroopassa ole koskaan ollut yhtenäistä arvopohjaa. Itsestään selvä asia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mielestäni oikeusvaltiolle on tyypillisiä piirteitä mm. seuraavat:

1. Abortin kieltäminen muussa tapauksessa kuin äidin hengen suojelemiseksi.
2. Kuolemanrangaistus murhaan tai tappoon syyllistyneille.
3. Perinteisen perheen oikeuksien suojelu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU:lle mitkä tahansa arvot kelpaavat jos ne myötäilevät liittovaltiokehitystä kuten Suomen rikkomukset perustuslaillisessa valuutanmäärittelyssä. Puola taas katsoo oman maansa etuja jotka ovat ristiriidassa EU:n pyrkimysten kanssa. Abortti ei ole ongelma EU:lle mutta Puolan kansallismielisyys on.

Toimituksen poiminnat

Sivut