Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko Aidosti asiallasi

Puhtaampaa ilmaa, terveellisempiä elinympäristöjä, vähemmän astmaa

Noin 30 miljoonaa eurooppalaista sairastaa astmaa. Varsinkin eurooppalaisten lasten keskuudessa, allergia- ja astma on yksi yleisimmistä kroonisista sairauksista. Sairaus vaikuttaa henkilön hyvinvointiin, työkykyyn tai oppimistuloksiin. Yhteiskunnallisella tasolla allergia- ja astmasairauksien aiheuttamat kansantaloudelliset kustannukset ovat merkittäviä. Allergia- ja astmasairauksiin tulee eurooppalaisella tasolla reagoida lisäämällä tutkimusta, jakamalla tietoa hoitotyöhön liittyvistä hyvistä käytännöistä ja pitämällä huolta ympäristöstämme.

Ympäristöllä on suuri merkitys allergia- ja astmasairauksiin. Ilmastomuutos on johtanut pidempään siitepölykauteen ja lisännyt siitepölyä ja homeitiöitä. Polttoainehiukkaset ja muut ilmansaasteet ovat lisääntyneet, varsinkin kaupunkiympäristöissä. Astma- ja allergiasairauksien lisääntymiseen on vaikuttanut myös luonnon monimuotoisuuden katoaminen. Monipuolisen ympäristön on todettu lisäävän ihmisten vastustuskykyä.

Terveyden kannalta on kiireellistä luoda asuin- ja elinympäristöjä, joissa kaikki voi hengittää ilmaa turvallisesti ilman pelkoa astma- tai allergiakohtauksista. Varsinkin kaupunkiympäristöihin, joissa entistä enemmän ihmisiä asuu, tulee tuoda eri luonnonmuotoja rakennusten rinnalle.

Viime viikolla Euroopan parlamentin allergia- ja astmatyöryhmä, jonka puheenjohtajana toimin, julkisti eurooppalaisen vetoomuksen. Siinä peräänkuulutetaan tehokkaampia toimenpiteitä niin tutkimus- kuin hoitopuolella. Ennaltaehkäisyn lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa ja koulutusta astmahoidon parantamiseksi, potilaiden oikeuksia kunnioittaen. Taustalla oleviin laukaisijatekijöihin, kuten ilmanlaatuun tulee myös puuttua. Vetoomuksen voi kuka tahansa käydä allekirjoittamassa syyskuuhun menneessä osoitteessa:  http://www.callallergyasthma.eu/  

Kroonisten astma- ja allergiasairauksien lisääntyessä tarvitaan pikaisesti ympäristöömme, ilmanlaatuumme ja terveydenhuoltoomme huomiota kiinnittäviä askeleita. Puhtaammassa ympäristössä hengitämme kaikki paremmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tuota on aika hankala allekirjoittaa, että ilmansaasteet olisivat lisääntyneet; ainakaan jostain 70-80-luvusta.
Se, ettei silloin kenelläkään ollut astmaa eikä paljon allergioitakaan johtuu siis jostain muusta ja se syy pitäisi pikku hiljaa selvittää vielä kun osalla porukasta henki kulkee.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Astmaa ja allergiaa aiheuttaa ylihygieenisyys. Lapset eivät saa vasta-aineita, kun kaikki on liian puhdasta ja hygieenistä. Ruokatavarat ovat usein kolminkertaisessa pakkauksessa (pakkausteollisuuden riemuvoitto) ja parasta-ennen-päiviä tarkastellaan ylitarkasti.

Toinen asia on ylilääkitys. Lapsille annetaan kaikenlaisia myrkkyjä, jos ne vähänkään sairastuvat. Pelkkään nuhaan annetaan jo antibiootteja. Lapsen omat vasta-ainemekanismit eivät pääse kehittymään, kun kaikki hoidetaan ulkopuolisella lääkityksellä.

Lääkityksillä ja superhygieenisyydellä on saatu lapsikuolleisuus laskemaan, mutta vastaavasti allergiat, astma ja muut vastaavat ongelmat ovat lisääntyneet. Ylihygieenisyys räjähti EU:n myötä oikein käsiin. Brysselissä on satoja juristeja ja elintarvikehygieenikkoja miettimässä uusia direktiivejä elintarviketeollisuudelle.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

En ole lääkäri, mutta olen tuollaista kuullut. Oliko peräti niin, että aikoinaan hyvin saastuneessa Puolassa astma oli harvinaisuus. Puhtaassa Norjassahan se esiintyy nykyään lähes 100%, ainakin hiihtäjistä.

Europarlamentaarikko Pietikäisen esityksestä en näe vaatimusta epähygieenisempien olosuhteiden lisäämisestä varsinkin lapsille. Ehkä tutkimus on jo kummonnut tämän näkökannan?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Yksi selitys sille, että allergioita on nykyään enemmän tulee siitä, että aikaisemmin niitä osattiin diagnosoida huonosti.

Mikko Toivonen

Pietikäisen kirjoitus osoittaa mielestäni melkoista pinnallisuutta ja todellisuudesta vieraantumista.

On nimittäin kiistattoman selvää, että esimerkiksi saman geneettisen perimän naapurimme Venäjän omassa ja meidän entisessä Karjalassa sairastavat lähes olemattomasti allergioita, home-ja sienitauteja. Syykin on selvä ja se ei ole ilmastonmuutos tai "puhdas" ilma, vaan kosketus luontoon ja maaperään. Ruoan normaalius eikä ylihygieenisyys. Muunkin hygienian normaalius eikä itsensä jatkuva desinfioiminen ja peseminen.

Keskisessä Euroopassa ja Brittein saarilla hiukan samansuuntaisesti ja samoin paljon pienemmällä astma ja allergiatilastolla. Ilmanlaatu taatusti huonompaa kuin Suomessa ja Norjassa, Astman ja allergian ja samalla "puhtaimman" ruoan ja ylihygienian maissa.

Poliitikolta vaikka kuinka kaupunkivihreä puolisosialisti olisikin voinee edellyttää edes jonkin tasoista asioiden yleistuntemusta.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

#6

Juuri näin, tämä on myös lääketieteen nykyinen konsensus.

Ei aiemmissa sukupolvissa sairastettu allergioita ja astmaa juurikaan, koska oltiin lapsesta asti tekemisissä eläinten, kasvien kanssa. Elimistölle oli "siedätyshoito" päällä lapsesta asti.

Ylihygienia ja kaupungistuminen pääsyyllisiä allergioiden ja astman lisääntymiseen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Pietikäisen kirjoitus on hyvä esimerkki bullshitista mukamukatotuutena.

Astmaa on tutkittu paljon maailmalla ja sen yleistymisen syy on todettu olevan nykymuotoisen rakentamisen yleistymisen. Rakennetaan siis taloja, joissa on epäterveellistä asua. Tämä on käynyt erityisen hyvin selville mm. Jamaican ja St. Helenin saarilla, joissa astma oli aiemmin tuntematon, mutta nykyrakentamisen yleistyttyä sairaus on eräs maailman yleisimmistä. Jamaican astmakuolleisuus on moninkertaistunut vain muutaman vuosikymmenen aikana.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Varsinainen turhake parlamentissa. Metatason shaibaa ulostulot, sanoisinko ulostelut? Tarvittava budjetti uudelleenvalituksi tulemiselle about 1000000 euroa...

Toimituksen poiminnat

Sivut