Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko Aidosti asiallasi

Euro- ja eduskuntavaalit voidaan vielä yhdistää

Tämän viikon tietojen perusteella puolueiden on vaikea päästä yksimielisyyteen vuoden 2019 eduskunta- ja eurovaalien yhdistämisestä. Sanoin jo pian tämän vaalikauden alussa, että olisi outoa, ellei vaaleja yhdistettäisi. Totesin samalla, että yhdistämisen myötä ehdokkuusshoppailusta voitaisiin päästä eroon, jos äänestäjät kerralla tietävät mihin kukin on ehdolla.

Mikäli eurovaalit edelliskerran tapaan siirretään toukokuulle, niin eduskuntavaaleista eurovaaleihin jäisi vain viisi viikkoa aikaa. Ajoitus olisi sellainen, että eurovaalien ehdokaslistat menisivät kiinni juuri ennen eduskuntavaalien virallisen vaalituloksen vahvistamista.

Tätä hallinnollista ongelmaa suurempi kysymys on kuitenkin se kuka eurovaaleista enää eduskuntavaalien jälkeen on kiinnostunut. Kun kaikki huomio on kiinnittynyt eduskuntavaaleihin, niin eurovaalien kohdalla iskee helposti vaaliväsymys. Median huomio taas on jo kiinnittynyt alkaneisiin hallitusneuvotteluihin. Odotettavissa on, että äänestysprosentti putoaa silloin niin alas, että vain EU-asioihin vakavimmin suhtautuvat ja parhaiten omat äänestäjänsä liikkeelle saavat voivat menestyä. Tämän vuoksi en olekaan nyt huolestunut Kokoomuksen menestyksestä vaan koko vaalin legitimiteetistä. Kolmenkymmenen prosentin tuntumaan painuva äänestysprosentti ei vahvista eurooppalaista lainsäädäntötyötä ja uskoa sen kansanvaltaisuuteen. Millekään puolueelle ei olisi kunniaksi, jos se omaa etuaan tavoitellen pyrkisi vaalitaktisesti mahdollisimman alhaiseen äänestysprosenttiin.

Yhtenä huolenaiheena vaalien yhdistämiselle eli käytännössä eduskuntavaalien lykkäämiselle on sanottu olevan myös pelko siitä, että Suomen uusi hallitus ei ehtisi valmistautua kesällä 2019 alkavaan EU:n puheenjohtajakauteen. Ymmärrän hallinnossa elävän huolen, mutta huolehtijoilta saattaa unohtua, että Suomen puheenjohtajakauden aikana eletään uuden komission nimittämisen aikaa, jolloin lainsäädäntöä on varsin vähän. Aina komission nimittämiseen saakka huomio kohdistuu kaikkialle muualle kuin neuvostoon.

Yhteisen aikataulun säätäminen on yhä mahdollista tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä. Eduskuntakauden pidentäminen muutamalla viikolla ei ole ongelma, jos valtaosa eduskuntapuolueista sille kannalle asettuu. Tämän kaltaisissa asioissa yksimielisyyden olisi kuitenkin oltava mahdollisimman laaja, myös suurimman osan oppositiota kattava.

Tosin kun eduskunta pidentäisi omaa mandaattiaan, niin esityksen perustuslaillisuus on tarkasteltava samaan tapaan kuin viimeksi tehtiin siirrettäessä kevään vaaleja huhtikuulle. Ylipäätään puolueiden välillä olisi syytä olla asiasta mahdollisimman laaja yhteisymmärrys. Aikaa on, mutta se on käytettävä huolella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ymmärrän, että oppositio haluaa sotkea asiaan maakuntavaalitkin, koska se pitkittäisi koko tarpeettomasta maakuntahimmelistä luopumisen mahdollisuutta.

Eurovaalit yksin, viimeisenä sumasta, on kuitenkin perin kyyninen idea. Onko todella sosiaalidemokraattisen tai vihreän ajatusmaailman mukaista pudottaa äänestysprosentti alle kymmenen?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Kaikki vaalit voi yhdistää yhdeksi Kyllä EI äänestykseen Suomen EU:n jäsenyydestä. Tämä äänestys on kuitenkin pakko vielä suorittaa, loputtomiin sitä ei voida pitkittää. Aika alkaa olemaan kypsä nyt! - First things first. - Tärkeimmät asiat ensin!

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Eurovaalit olkoon turhat, koska sinne kukin puolue voisi valita painoarvojen suhteen omat parhaat ja osaavimmat edustajansa suoraan. Äänestysinto on EU-vaaleissa kaikialla surkeaa.

Sensijaan Eduskunta- ja maakuntavaalit voitaisiin niputtaa keskenään, koska niissä kysymykset ja ehdokkaat puhuvat kansan kannalta samaa kieltä.

Presidentiinvaali olkoon oma institutionsa.

PS. RKP:n painoarvo on pieni, mutta Nils Torvadsin osaaminen ja vaikutusvalta EU:ssa on suuri.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Euro- ja eduskuntavaalit voidaan vielä yhdistää"

Eurosta voidaan äänestää vaikka heti seuraavissa vaaleissa. Suomi oli ainoa pohjoismaa jossa näin merkittävästä asiasta ei edes kysytty ja sen huomaa kun ollaan pudottu muiden pohjoismaiden viiteryhmästä Baltian maiden tasolle.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Niin kuin missä mielessä pudottu?

Toimituksen poiminnat

Sivut