Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko Aidosti asiallasi

Tuberkuloosi ei maiden rajoja kunnioita

Tuberkuloosin uhka ei ole ohi. Huolestuttavaa on varsinkin antibioottiresistentin tuberkuloosin leviäminen, myös Euroopassa. Noin neljäsosa lääkeresistenssiin liittyvistä tautikuolemista johtuvat tuberkuloosista. Tutkimukseen ja uusien rokotusten kehittämiseen on panostettava. Tämä, samoin kuin tuberkuloosin leviämisen pysäyttäminen vaatii jäsenmailta yhteistyötä ja rajojen ylittäviä hankkeita.

Suomessa tuberkuloosia ei ollut vielä isovanhempieni aikaan selätetty. Myös äitini vietti puoli vuotta parantolassa sairastuttuaan tuberkuloosiin, ja omaan nuoruuteni kuuluivat ennaltaehkäisevät keuhkokuvaukset ja estolääkitys.

Nykyään tuberkuloosi on lähinnä köyhien ja kehitysmaiden tauti. Mutta tauti ei maiden rajoja kunnioita. Ei ole mitään maiden välistä ilmatiivistä ovea, jonka voi vetää kiinni. Kun varsinkin itä-Euroopassa on havaittu huomattava määrä antibioottiresistenttejä tuberkuloosikantoja, tulee meidänkin kantaa ajoissa huolta taudin leviämisen estämiseksi.

Yksi suurin syy antibioottiresistentin tuberkuloosin leviämiselle on se, että kalliita ja pitkiä, jopa kuuden kuukauden kestäviä hoitokuureja ei viedä loppuun asti. On meidän yhteinen etu varmistaa tarvittava rahoitus ja kansallinen lääkkeiden subventointi kaikille tuberkuloosiin sairastuneille. Lisäksi tarvitaan tarpeeksi ja myös maaseuduille ulottuvia terveyspalveluyksikköjä ja hoitajia henkilökohtaisesti seuraamaan sairastuneiden lääkkeidenottoa. Samalla tulisi panostaa sairauden ehkäisyyn, varsinkin taudin leviämisen estämiseksi tuberkuloosipotilaiden läheisiin.

Tuberkuloosin pysäyttäminen ei ole mahdotonta. Pystyimmehän siihen yhden sukupolven aikana Suomessakin. Rahaa se vaatii. Mutta investointi kannattaa silti tehdä nyt, kun taudin leviäminen on vielä jossain määrin ehkäistävissä. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet tulisivat joka tapauksessa edullisemmaksi kun pitkälle levinneen epidemian hoito.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Venäjällä on todella paljon tätä antibiooteille resitenttiä kantaa. En tiedä, onko sitä jo tavattu Suomessa?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Maiden väliin ei tarvitse ilmatiivistä ovea - tuberkuloosi ei leviä ilmavirtausten mukana maasta toiseen. Yleensä tarttuminenkin vaatii pitkäaikaisen altistumisen.

Turberkuloosin levittämiseksi meidän on siis varta vasten hankittava ulkomailta turberkuloosipotilaita ja asutettava heidät suomalaisten keskelle ilman karanteenia tai edes lääkärintarkastusta. Muuten ei onnistu.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Artikkelissa kerrotaan seikkaperäisesti tubin tartuntatavoista

http://tuberkuloosi.fi/tuberkuloosi/tartunta/

"Tuberkuloosibakteereja leviää ilmaan, kun tautia sairastava puhuu, laulaa, yskii tai aivastaa. Samassa sisätilassa, esimerkiksi huoneessa, oleskeleva ihminen voi saada bakteereita keuhkoihinsa hengitysilman mukana ja saada tartunnan."

"Tuberkuloosi tarttuu melko huonosti. Suurin riski on yhdessä asuvilla perheenjäsenillä. Satunnaisissa kontakteissa tartuntavaara on hyvin pieni. Altistuneista vain kolmasosa saa tartunnan. Tuberkuloosia ei voi saada, astioiden, juomien, ruoan, vaatteiden tai pintojen välityksellä."

"Jos kuitenkin toistuvasti on samassa julkisessa liikennevälineessä sairastuneen kanssa, voi tartunnan mahdollisuus kasvaa. Yli 8 tuntia kestänyt lentomatka on merkittävä riski altistumiselle. Tartuntariski on suurin niillä henkilöillä, jotka ovat istuneet tartuttavaa tuberkuloosia sairastavan ihmisen lähellä (kaksi riviä eteen ja taaksepäin). Nämä henkilöt jäljitetään ja asuinkunnan tartuntataudeista vastaavat asiantuntijat ottavat heihin yhteyttä."

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Mitäs jos panisitte ne rajat kiinni?

Euroopan rajat kiinni. Suomen rajat kiinni.

Nyt te panette vain silmät kiinni. Ja korvat. Ja suut.

110 miljoonaa afrikkalaista suunnittelee vaellusta Eurooppaan. Täältä lähetetään sinne viestejä: tulkaa vain perässä. "Astut kerran Eurooppaan, pysyt Euroopassa aina", on Douglas Murrayn mukaan kaikkein levinnein viesti.

Teidän ei pitäisi kirjoitella tänne. Teidän pitäisi kantaa vastuunne. Missä vaiheessa olette ajatellut sitä ruveta kantamaan? Kun täällä on seuraavat sata miljoonaa afrikkalaista?

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Tässäkin auttaa jos on rajatarkastukset ja kontrolloidaan ketä maahan päästetään.

Ilman dokumentteja ja tietoa ihmisestä ei pidä päästää maahan.
Tuberkuloosi ei ole ainoa sairaus mikä saattaa liittyä kansainvaellusten yhteydessä leviäviin tauteihin.
Holtiton maahantulo aiheuttaa rauhattomuutta, rikoksia ja terroritekoja ja lisääntynyttä tautien leviämisen uhkaa.

Käyttäjän markkutmyllykangas kuva
markku myllykangas

“Yli viidesosa eurooppalaisista on päätynyt käyttämään luontaishoitoja osana oman terveyden ylläpitämistä. Olisikin enemmän kuin välttämätöntä, että yhteiskunnat turvaavat näiden valintojen mahdollisuuden ja turvallisuuden.” Pietikäinen korostaa.
Ja jatkaa: "Euroopan tasolla olisi tärkeää sisällyttää vaihtoehtoiset hoitomenetelmät nykyistä selvemmin EU:n terveysstrategiaan".

Pietikäinen kannattaa tehottomia ja jopa vaarallisia uskomushoitoja, siis puoskarointia. Hän varmaan haluaisi mieluiten ehkäistä ja hoitaa tuberkuloosia homeopatialla (ravistettua kraanavettä) ja vaikkapa jopa kaukona annettavilla energiahoidoilla.
Pietikäinen on EU-urallaan tehnyt hartiavoimin töitä tuhotakseen näyttöön perustuvan lääkinnän.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Mistä tuo sitaatti on peräisin? Ei ainakaan tästä Pietikäisen puheenvuorosta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Paljon suurempi uhka on sairaaloinen ylipainoisuus mihin yksilötasolla ei vaikuta edes henkilön sosiaalinen tai taloudellinen tilanne.

Tähän patologiseen tilaan voimme omalta osaltamme itse kukin vaikuttaa ilman mitään ulkopuolisia auktoriteetteja tai valtarakenteita syömällä vähemmän kuin kulutamme energiaa.

Petri Hämäläinen

Lihavien vihaaminen on ihmisvihaa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Maailmassa on satoja tappavia tauteja, mahtaako tuberkuloosi nykyään kuulua vaarallisimpiin, etenkään Suomessa.

Petri Hämäläinen

Taudit eivät kunnioita rajojamme kun valtaan valitsemamme poliitikot eivät kunnioita rajojamme.

Toimituksen poiminnat

Sivut