Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko Aidosti asiallasi

Työ tasa-arvon eteen ei ole valmis

Jos yhtenä aamuna kaikki naiset heräisivät miesten paikoilla ja miehet naisten paikoilla, huomaisimme varmaan nopeasti kuinka sukupuolittunut maailmamme on, miten työt ovat jaettu, ja kuinka avatessamme sanomalehden kaikki päättäjäasemassa olevat tuntuvat edustavan vain yhtä sukupuolta. Tasa-arvo ole vielä toteutunut. Kyse ei ole osaamisen tai pätevyyden puutteesta, vaan hiljaisista piiloasenteista, joita emme tule huomanneeksi.

Euroopan tasa-arvoinstituutin EIGE:n mukaan EU on päässyt vasta puoliväliin sukupuolten tasa-arvon saavuttamisessa kuudella pääalueella, jotka ovat työ, raha, tieto, aika, valta ja terveys. Tasa-arvohaasteet ovat yllättävänkin samanlaisia EU:n eri jäsenmaissa.

Johtavissa asemissa on pääasiassa miehiä. Naisia on 6.3% toimitusjohtajista, 30% yrittäjistä ja 6% riskipääomarahoittajista. Pari vuotta sitten Euroopassa vain 17% kaikista ICT-alan opiskelijoista oli naisia. Euroopan on arvioitu tarvitsevan vuoteen 2020 mennessä 1,300 miljoonaa teknisin taidoin varustettua henkilöä. Samaan aikaan Suomessa esimerkiksi vastaavilla aloilla, kuten luonnontieteet, teknologia, insinööritieteet ja matematiikka, on vain 15% naispuolisia opiskelijoita. Tilanne ei näytä korjaantuvan nopeasti.

Sen sijaan naisten hoiva- ja kotitaloustyöhön kuluttama käyttämä aika on kasvanut miehiin verrattuna. Hoitovelvoitteet ovat työssäkäymättömyyden syy lähes 20 prosentille työelämän ulkopuolella olevista naisista – hoitovelvoitteet vaikuttavat negatiivisesti naisten urakehitykseen ja sosiaalietuuksiin, kuten eläkkeisiin. Sukupuolten välisestä työllisyyserosta aiheutuu vuosittain 370 miljardin euron taloudellinen menetys.

Euroopan Unionin yksi tehtävä on poistaa eriarvoisuutta ja edistää miesten ja naisten tasa-arvon toteutumista kaikessa toiminnassaan. Naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia. Sen takia naisten oikeuksia pitää toteuttaa ja turvata yhtä lailla.

Työkaluja tasa-arvon edistämiseksi, kuten sukupuolivaikutusten arviointia ja sukupuolitietoista budjetointia, tulee käyttää systemaattisemmin. Mikään investointi tai poliittinen, esimerkiksi verotukseen liittyvä päätös ei ole sukupuolineutraali. Naisilla ja miehillä on edelleen eriytyneet roolit yhteiskunnassa. On tärkeä tehdä näkyväksi keitä linjaukset ja päätökset hyödyttävät, ja miten. Tässä työssä Euroopan tasa-arvoinstituutilla on erityinen rooli, ja instituutin rahoitus pitäisikin varmistaa.

Erityisiä askeleita tulee ottaa naisten nimittämiseksi Euroopan johtovirkoihin. Euroopan komissiolla ei ole vielä ollut yhtäkään naispuheenjohtajaa. Jokaisen puolueen tulisi ehdottaa puheenjohtajaksi sekä nais- että miesehdokasta. Yhtä lailla jokainen EU-maa tulee velvoittaa esittämään sekä nais- että mieskomissaariehdokasta. Suomi ei ole vielä kertaakaan asettanut naista omaksi komissaariehdokkaakseen.

Tasa-arvo ei ole uusi asia, vaikka siitä on kovin pitkään puhuttu. Törmäämme yhä edelleen koko ajan samoihin rakenteiden ongelmiin. Tasa-arvon edistäminen on kuin siivoaminen, sitä on tehtävä koko ajan, mutta koskaan ei tule valmista.

Tästä tehdystä työstä onnittelin myös Suomen Naisyhdistystä niiden 135-vuotisjuhlavuonnaan. Naisyhdistystä ja naisasialiikettä tarvitaan yhä. Tasa-arvon edistäminen on kuin siivoaminen, sitä on tehtävä koko ajan, mutta koskaan ei tule valmista. Asiasta on huolehdittava joka päivä, joka viikko, mutta jäljet näkyvät vasta, jos työn jättää tekemättä.

Kaksi päivää sitten valmistui neuvoston ja parlamentin yhteinen kanta koskien uutta oikeusalan, perusoikeuksien ja arvojen rahastoa, jossa olin naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvovaliokunnan puolesta neuvottelijoina. Toivottavasti tästä kanavasta yhä useammat naisjärjestöt hakevat ja saavat tukea työlleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

"Jos yhtenä aamuna kaikki naiset heräisivät miesten paikoilla ja miehet naisten paikoilla, huomaisimme varmaan nopeasti kuinka sukupuolittunut maailmamme on"

Eikä menisi kuin muutama kymmenvuosi kun asiat olisivat taas kääntyneet takaisin entisiksi, koska naiset ja miehet ovat erilaisia..

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

"Jos yhtenä aamuna kaikki naiset heräisivät miesten paikoilla ja miehet naisten paikoilla, huomaisimme varmaan nopeasti kuinka..."
---------
Yhteiskuntainfran hallinta, logistiikka ja huolto romahtavat, rakennustyömaat pysähtyvät, teknologiatoimiala päätyy perikatoon, poliisia ja armeijaa ei ole jne.

"Johtavissa asemissa on pääasiassa miehiä."
---------
Ja näillä miehillä on pääsääntöisesti vaimo (ja perhe), joka luonnollisesti nauttii aviomiehensä korkeaan yhteiskunnalliseen asemaan liittyvistä eduista.

"Kyse ei ole osaamisen tai pätevyyden puutteesta, vaan hiljaisista piiloasenteista, joita emme tule huomanneeksi."
---------
Pitäisi kysyä: kumpi on todennäköisempää, se että miehet ja naiset ovat fundamentaalisesti erilaisia olentoja (esim. fyysinen suorituskyky, aggressiivisuus, mielenkiinnon kohteet) vai se että "hiljaiset piiloasenteet" vievät koko maailmaa kuin pässiä narussa? (hiljaiset piiloasenteet = kuvitellut asenteet, joista kukaan ei oikein osaa sanoa yhtään mitään)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Pari vuotta sitten Euroopassa vain 17% kaikista ICT-alan opiskelijoista oli naisia. Euroopan on arvioitu tarvitsevan vuoteen 2020 mennessä 1,300 miljoonaa teknisin taidoin varustettua henkilöä. Samaan aikaan Suomessa esimerkiksi vastaavilla aloilla, kuten luonnontieteet, teknologia, insinööritieteet ja matematiikka, on vain 15% naispuolisia opiskelijoita. Tilanne ei näytä korjaantuvan nopeasti."

Sitä minä vain, että pitäisikö tämän ongelman ratkaisemiseksi pakottaa naiset opiskelemaan insinööritieteitä?

"Sukupuolten välisestä työllisyyserosta aiheutuu vuosittain 370 miljardin euron taloudellinen menetys."

Otetaanpa lainaus Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta: "Vuonna 2016 miesten työttömyysaste oli 8,9 prosenttia ja naisten 8,4 prosenttia. Pitkäaikaistyöttömyys on ollut miehillä yleisempää kuin naisilla." Tasa-arvon saavuttamiseksi pitänee ilmeisesti paiskia 0,5 %-yksikköä naisista työttömäksi?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"There are two different approaches to women’s liberation – feminism and revolutionary socialism. Feminism was the dominant influence on the women’s movements which sprung up in the advanced capitalist countries during the 1960s and 1970s. It started from the view that men always oppress women, that there was something in men’s biology or psychological make up which made them treat women as inferior.
...
The tradition of revolutionary socialism starts from a very different set of ideas. Marx and Engels, writing as far back as 1848, argued, first, that women’s oppression did not arise from the ideas in men’s heads, but from the development of private property and with it the emergence of a society based on classes. For them, the fight for women’s liberation was inseparable from the fight to end all class society – the struggle for socialism.

Marx and Engels also pointed out that the development of capitalism, based on the factory system, brought profound changes in people’s lives, and especially in the lives of women. Women were brought back into social production, from which they had been progressively excluded with the development of class society.

This gave women a potential power which they had never had before. Organised collectively, women as workers had greater independence and ability to fight for their rights. This was in great contrast to their lives previously, when their main role in production, through the family, made them completely dependent on the family head – the husband or father.
...
Feminists have always rejected this sort of analysis. Far from approaching women where they have the power to change the world and end their oppression – where they are collectively strong at work – they approach women as sufferers. Campaigns of the 1980s, for example, focused on such issues as prostitution, rape or the threat to women and families from nuclear weapons. These all start from positions where women are weak.

Feminism starts with the assumption that oppression overrides class division. This leads to conclusions which leave class society intact while improving the position of some women – a minority. The women’s movement has tended to be dominated by women from the ‘new middle class’ – journalists, writers, lecturers, higher grade white collar workers. The typists, filing clerks, machinists have got left out..."

Marxism and feminism

Euroopassa sosialidemokraatteja kutsutaan erheellisesti sosialisteiksi. Tuo puhetapa on kuitenkin hyvä tekosyy sosialidemokraateillekin* tutustua siihen, mitä Marx ja Engels kirjoittivat.

Tässä yksi suositeltava kirja Engelsiltä:

Friedrich Engels: Perheen, yksityisomaisuuden ja valtion alkuperä

*Ai, kappas! Nyt huomaan, että oletkin kokoomuslainen etkä demari. Vaikka eihän sillä käytännössä juuri eroa ole:

Yksipuoluejärjestelmä: Suomen Kapitalistinen Talouskasvupuolue

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Yhdenvertaisuustyö on kuin oikolukemista. Kun sen tekee huolellisesti, lopputulos on oikein, vaikka ei olisikaan ”kiintiön” mukainen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Aikamoista soopaa tuo kirjoitus alusta loppuun.

Naisten ja miesten palkat ovat samat samasta työstä, niin virkamiesportaalla kuin tuntipalkkalaisillakin.

"Naisia on 6.3% toimitusjohtajista, 30% yrittäjistä ja 6% riskipääomarahoittajista. Pari vuotta sitten Euroopassa vain 17% kaikista ICT-alan opiskelijoista oli naisia. Euroopan on arvioitu tarvitsevan vuoteen 2020 mennessä 1,300 miljoonaa teknisin taidoin varustettua henkilöä. Samaan aikaan Suomessa esimerkiksi vastaavilla aloilla, kuten luonnontieteet, teknologia, insinööritieteet ja matematiikka, on vain 15% naispuolisia opiskelijoita. Tilanne ei näytä korjaantuvan nopeasti."

Yrittäjät ovat yleensä toimitusjohtajia, joten tuo korrelaatio on tautologia. Naiset saavat yhtä vapaasti ottaa itselleen Y-tunnuksen työtään varten kuin miehetkin. Opiskelualan valinta on jokaisen henkilökohtainen valinta. Tilanne ei ehkä näytä "korjaantuvan" nopeasti, mutta jos siinä on korjaamista, niin naiset katsokoot peiliin.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

”Euroopan on arvioitu tarvitsevan vuoteen 2020 mennessä 1,300 miljoonaa teknisin taidoin varustettua henkilöä.”

Paljonkos siellä Pietikäisen Euroopassa olikaan väkeä? Kiinassa on nykyään jonkin verran yli tuon lukeman ja mikäli oikein muistan, EU:ssa on väestöä alle puolet tuosta. Vuodessa siis pitäisi yli kaksinkertaistaa väestömäärä?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Aina puhutaan nuorten naisten huonommasta työmarkkina-asemasta. Viimeksi viime viikolla uusi lapsiasianvaltuutettu puhui tästä puoli yhdeksän uutisista. Mutta miten se ilmenee??

https://www.nuortenhyvinvointikertomus.fi/indikaat...

Nuorten miesten työttömyysaste on 9,8% ja naisten 6,7.

Ainkaan työttömyysaste, jossa on huima ero ei tätä tue.

Otsikko on kyllä oikein. Mutta näiden ihmisten työllä tasa-arvoa ei saavuteta.

Käyttäjän hesejp kuva
Heikki Pulkkinen

Naisilla on periaatteellinen tapa suosia naisia - ja tämä selittää sen luulon ja salaliittoteorian, että miehet siis myöskin
ihan periaatteesta pelaisivat naisia ulos yhteiskunnan eri sektoreilla ja kentillä.

Tasa-arvo sinänsä ei toteudu missään. Kuka tahansa ei voi päästä pankinjohtajaksi. Liberaalit ajavat lopulta itsensä umpikujaan muuta kuvitellessaan. Työssä ei esim. ole samanpalkkaisuutta kaikkien miesten keskenkään.

Naisten asian tielle on nousemassa liberaali agenda sinänsä: feministit haluavat vain liberaalieliitin naisten menestyvän. Sama kaava toistuu muussakin liberaalien puhumassa "tasa-arvon" -politiikassa.

Käyttäjän hesejp kuva
Heikki Pulkkinen

Pääseekö joku suursijoittajaksi tai ei sukupuolen - jos sellaisesta saa vielä puhua - perusteella? Onko tämä tasa-arvokysymys vai onko liberalismi mielenhäiriö?

Käyttäjän JormaJylnki kuva
Jorma Jylänki

Nuot on noita Sirpan höpöjuttuja, häneltä ei oo tullut ulos yhtään rakentaavaa hyötyllistä asiaa Suomen kannalta. EU:n lihapadat ja juomat maistuvat yli tarpeen.

Käyttäjän JormaJylnki kuva
Jorma Jylänki

Sirpan höpöjuttuja, on turhake Suomen Eu-edustaja haitaksi suomalaisuudelle.

Toimituksen poiminnat

Sivut